Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2008 22:24 - Саксията за цветя - оригинална и необичайна
Автор: handmade Категория: Хоби   
Прочетен: 13839 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 04.05.2008 22:28


Разбира се за всяко растение е нужна саксия. Нея можем да купим от магазина, да засадим цветето и да оставим в такъв вид, но ние ви съветваме да не спирате на този етап, а да изберете за всяка саксия подходяща декорация.

Малко усърдие и най-простите материали ще ви помогнат да превърнете обикновената саксия в разноцветна. Тя ще съхрани атмосферата на лятото, а нейните ярки, пълни с живот цветове ще освежат даже най-мрачните ъгли.

Мозайка

image

Ще използваме яйчни черупки, най-добре от варени яйца, може от един цвят - бели или бежови, може и двата, а може и да ги оцветим по желание.

За да подготвим черупките за работа, измиваме ги в топла вода, обезмасляваме в разтвор на сода за хляб, изсушаваме и запазваме в кутия.

За тази техника е най.добре да се използва основа от тъмен материал. Нанасяме на повърхността на саксията лепило ПВА и разполагаме на нея черупките с изпъкналата страна нагоре. Накрояваме ги на хартия или салфетка, от която ще бъде лесно да се натиснат. Черупките трайно се залепват и се начупват на парченца . Може внимателно да разместят парченцата, за да бъдат процепите по-широки.

Покриваме орнамента с туш и наблюдаваме как растат тъмните разклонения на пукнатините. След това протриваме изделието с влажен парцал: боята остава само в процепите, а черупката приема първоначален вид.

Камъчета

image

Отдавна е констатирано, че растенията хубаво се хармонират с камъни. В цветарските магазини се продават красиви саксии с рисунки или барелефи. Но такива саксии за цветя струват достатъчно скъпо, а за да украсите сами глинена саксия с камъчета ви е необходимо съвсем малко:

- керамична саксия,

- водоустойчиво лепило,

- камъчета,

- лак

Подходящи са неголеми камъчета ( големина 1-3 см). Камъчето трябва да е плоско и даже малко вдлъбнато. Събраните камъчета трябва да се измият внимателно със сапун.

Нареждаме орнамента от камъни на хартия или картон с цвета на керамиката. Колкото по-прост е той, толкова по-добре се откроява.

С тебешир обозначаваме на саксията местата, на които ще разположим по-големите камъни - основните елементи на орнамента. Залепваме ги. Поставяме камъните на местата им веднага и не ги разместваме, за да не се зацапва повърхността около тях с лепило. След това обозначаваме местата на по-малките камъчета и също ги залепваме.

Оставяме саксията да изсъхне за денонощие. След това може да покрием камъчетата с лак - те ще станат ярки и блестящи.

Миди

image

Налагаме орнамент от миди и камъчета на хартия, за да обработим всички детайли. Отбелязвяме на саксията разположението на мидените цветя.

Мидите залепваме с момощта на папие-маше. За тази цел на малки късчета (по 3-5мм) нарязвяме вестникарска или тоалетна хартия и я смесваме с лепило. С получената смес запълваме до върха мидите и ги остаяме да изсъхнат за денонощие. След това мидите намазваме с лепило и залепваме, притискайки леко.

Залепеваме охлюв или камъче по средата, за да се получи тичинка на цвете. Оформяме всички цветя, а между тях - листенца.

Семена от растения

image

Материал за такава мозайка може да намерите в гората, на полето и даже у дома, отделяйки семена от тиква или диня, ябълка или портокал. Колкото по-разнообразни са вашите "бои" (пшеница, ориз,семки, фасул, грах...), толкова по-ярка и красива ще се получи вашата картина.

Семената може да покриват или цялата саксия, или определен рисунък, отчитайки цвета, размера и фактурата на семената. Рисунката предварително пренасяме на повърхността на саксията с помощта на на обикновен молив. Внимателно с четка нанасяме лепило на избраната повърхност. След като композицията изсъхне може да се покрие с лак.

Копчета

image

С подобна мозайка ще се справи дори дете, а за окончателното оформлени на саксията ще помогнат татко или мама. За това са необходими:

- копчета - различни по цвят и размер,

- керамична саксия,

- запълваща смес с бял цвят,

- водоустойчиво лепило

На копчетата нанасяме три капки лепило и плътно я прилепваме към саксията. Когато композицията от копчета бъде готова, може да пристъпим към приготвянето на запълващата смес.

Разбъркваме сместа съгласно инструкциите на пакета. Нанасяме замазка на саксията, внимателно втривайки я в процепите между копчетата.

Изчакваме, докато запълването е почти изсъхнало (10-15 мин). След това намокряме с кърпа, отстраняваме внимателно и обтривамее новата повърхност на саксията. Залепените копчета ще се отмият, а повърхността на саксията ще се изравни.

imageПоследната саксия, която ви показваме е декорирана с помощта на вече спомената техника ДЕКОПАЖ и трислойни салфетки.

В магазините може да се намерят салфетки с красиви рисунки. Изрязва се внимателно по контурите и се отделя най-горния слой, на който е самата рисунка.

Остава да изберете с какво ще лепите. Може да използвате акрилен лак, който се продава в магазините с пособия за рисуване. Той съхне много бързо и не придава жълт оттенък.
Вместо салфетки за декорация може да се използва плат, други картинки или такива, разпечатани на цветен принтер.

Превод от руски:
http://leto.tomsk.ru




Гласувай:
0



1. анонимен - Hi
26.11.2011 06:43
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: handmade
Категория: Хоби
Прочетен: 310226
Постинги: 39
Коментари: 73
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930